Smart Cities van de toekomst

De afgelopen jaren wint het concept van smart cities snel aan populariteit. Veel landen zijn hun steden aan transformeren en investeren in het ‘slimmer maken’. Tegelijkertijd is het concept smart cities nog vaak wat abstract. Sommige steden leggen de nadruk op duurzame ontwikkeling, sommigen op technologische innovaties en anderen op leefbaarheid. Voorop lijkt te staan dat Smart Cities duurzaam zijn, waarbij de precieze invulling afhankelijk is van de behoeften van de stad en haar bewoners.

Smart City wedloop

In Nederland werken al meerdere steden aan hun slimme transformatie. Zo introduceerde Amsterdam al in 2009 een Smart City Platform waar innovatieve projecten worden samengebracht. Een van de focusthema’s voor Amsterdam is het realiseren van koolstofneutraliteit. Zo werd dit jaar het dak van de Johan Cruijff Arena voorzien van zonnepanelen waarvan de energie wordt opgeslagen in speciale batterijen. Samen met Nederlandse universiteiten onderzoekt de stad ook de mogelijkheden rond zelfsturende auto’s, mobility management en duurzame energie. Amsterdam wees zelfs een Chief Technology Officer aan om de transformatie te versnellen.

De op één na snelst groeiende stad van Nederland is Utrecht. Hun smart city focus ligt voornamelijk op gezondheid, onder de paraplu ‘healthy urban living’. Het doel is om de stad, ondanks de snelle groei, leefbaar te houden. Naast de focus op gezondheid en welzijn investeert Utrecht ook flink in alternatief vervoer. De stad beschikt over de meeste smart grids in Nederland en is de thuisbasis van solarcharging. Daarnaast zet de stad flink in op data.

De ‘hersens’ van Chinese steden

Een ding is duidelijk: er is geen ‘one-size-fits-all’ aanpak voor smart cities. Iedere stad staat voor andere uitdagingen en vraagt om een andere slimme oplossing. Dit wordt ook duidelijk zichtbaar in de Chinese aanpak van smart cities. Zo ligt de focus van Beijing op een slimme economie, die van Hangzhou op het Internet of Things en focust Guangzhou juist op intelligent verkeer. Daarnaast zet de Chinese overheid in op het bouwen van compleet nieuwe steden die volledig ‘smart’ worden gemaakt. Een voorbeeld daarvan is Xiong’an, een voormalig dorpje in de buurt van Beijing dat compleet wordt getransformeerd en vanaf de start als smart city wordt gebouwd.

Momenteel zijn er zo’n 500 smart cities in China in de pilot fase. De marktwaarde wordt rond de 650 miljard yuan geschat, waarmee China flink voorloopt op andere landen. De Chinese smart cities zijn voornamelijk geconcentreerd rond de belangrijke economische hubs zoals Beijing, Tianjin, Hebei, de Yangtze Rivier Delta en de Parel Rivier Delta.

Smart city expertise verenigen

Smart cities worden in Nederland bottom-up opgestart. Lokale initiatieven worden via pilots geïntroduceerd en samen met burgers en bedrijven werken steden aan hun slimme ambities. Tegelijkertijd is er in China juist sprake van een top-down aanpak, waarbij lokale overheden een snelle transformatie voorop zetten. Beide manieren zijn tegenovergesteld, maar juist de combinatie heeft mogelijk potentieel.

Het realiseren van een smart city vraagt om het oplossen van een ontzettend complexe puzzel. Verschillende landen kunnen ieder hun puzzelstukjes toevoegen aan dit wereldwijde vraagstuk. Zo heeft Nederland veel kennis op het vlak van slim water management en slimme oplaadsystemen voor New Energy Vehicles, terwijl China juist veel expertise heeft rond big data en high tech oplossingen.

Smart cities zijn immers het antwoord op wereldwijde uitdagingen. Hoe zorgen we voor aantrekkelijke en leefbare steden? Hoe maken we onze steden future-proof? En hoe maken we optimaal gebruik van big data zonder dat privacy in het geding komt? Door de expertise van verschillende landen te verenigen zijn de smart cities misschien wel dichterbij dan we denken.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.