Klaar voor inspiratie? Nederlandse tech op CES Azië

“Het volledige ecosysteem van ’s werelds tech sector.” CES Azië, de grootste Consumenten Technologie beurs van het oostelijk halfrond, gaat deze week van start. Het is niet verassend dat de beurs in Shanghai plaatsvindt, aangezien de Chinese markt veel kansen biedt voor tech start-ups en bedrijven. En aangezien Nederland op de derde plaats staat van de Global Innovation Index is er sprake van een recept voor succes.

Er is enorm veel potentie binnen de Chinese markt voor succesvolle techbedrijven. Mooie voorbeelden zijn Mobike en Ofo, twee Chinese start-ups die het mogelijk maken fietsen te huren en delen. Ze hebben inmiddels miljarden dollars aan investeringen opgehaald en timmeren hard aan de weg om ook in andere landen de markt te veroveren. Maar ook voor buitenlandse start-ups en bedrijven is de markt kansrijk, zeker op het vlak van technologie. De markt groeit snel en is erg homogeen, consumptie neemt snel toe en de jongere generatie is erg behendig met technologie. Daarnaast is innovatie een van de focuspunten in de huidige overheidsstrategie.

Enkele Nederlandse tech start-ups en bedrijven zullen op CES Shanghai hun laatste innovaties tonen, van 13 tot 15 juni. De delegatie wordt ondersteund door het Holland Innovatie Netwerk in China. Exposanten Sjoerd Pitstra, Oprichter van Roader, en Jos Burger, CEO van Ultimaker, delen hun ambities en verwachtingen met ons.

Roader: het verleden vastleggen

Sjoerd Pitstra vertelt vol enthousiasme over Roader: “We kennen het allemaal: er is een bijzonder moment dat je graag had willen vastleggen maar je bent te laat. Je telefoon zat in je broekzak of je had niet door hoe speciaal het moment was tot het voorbij was. De Roader camera maakt het mogelijk om het verleden vast te leggen. De camera buffert continu video, maar pas wanneer je op de knop van de camera klikt wordt gestart met de opname. Zo kun je korte videos opnemen die 10 seconden in het verleden begonnen en die tot 10 seconden in de toekomst doorlopen. Met de app op je telefoon deel je vervolgens direct je videos op Instagram, Facebook, Whatsapp enzovoort.

Om Roader in Azië op de markt te brengen moeten er wel nog wat aanpassingen gedaan worden. Sjoerd heeft echter al advies gekregen en heeft al wat plannen. “We zullen natuurlijk onze app gaan vertalen en het delen op andere social media mogelijk maken. In plaats van WhatsApp gaan we koppelen met WeChat. Daarnaast willen we zo dicht mogelijk bij onze eindklant zitten wanneer we de Chinese markt betreden. Gelukkig zijn Chinese e-commerceplatformen zoals Taobao en JD daar erg geschikt voor. Een van de uitdagingen die we nog hebben is om ervoor te zorgen dat onze prijsstelling competitief is ten opzichte van de concurrentie en tegelijk ook realistisch blijft.”

Op CES Las Vegas eerder dit jaar werd de Roader voor het eerst aan de media en het publiek getoond. “We kregen veel positieve reacties op ons prototype, zowel vanuit de media als vanuit consumenten. Inmiddels zijn we bijna klaar voor productie. Dat is ook waarom we vorige week op InnoVEX in Taiwan stonden en nu naar CES Asia gaan. We zijn op zoek naar feedback vanuit de Aziatische markt zodat we meer inzicht in onze doelgroep krijgen. De lokale retail en distributiemarkt is voor ons nog onbekend terrein. De Aziatische markt is heel groot en complex, dus we gebruiken deze periode ook om potentiële partners en investeerders te ontmoeten voor meer impact.”

Ultimaker: de transitie naar lokaal digitaal produceren versnellen

Waar Roader nog een echte tech start-up is, is Ultimaker al sinds 2011 actief in de productiewereld. Inmiddels werken ze hard aan het uitbreiden van hun activiteiten in de Aziatische markt. Jos Burger vertelt ons graag meer: “We zullen op CES onze 3D printer portfolio laten zien, inclusief onze gloednieuwe Ultimaker S5. Het is de eerste keer dat deze nieuwe printer in de APAC-regio zal worden getoond. Het is een 3D printer die klaar is voor de toekomst en die het mogelijk maakt om functionele prototypes te maken en onderdelen en materialen voor de productie te printen.”

Ultimaker is al wereldwijd een marktleider op het vlak van 3D printers en heeft wereldwijd kantoren, met een verkoop en service network in China. “We zijn op dit moment ook bezig om een speciaal APAC-kantoor op te zetten in Singapore, zodat we meer bewustzijn kunnen creëren rond Ultimaker in de Aziatische markt. Dat is dus ook waarom we deelnemen aan CES Asia en de AI Summit: we willen dat het publiek ons leert kennen,” legt Jos uit.

“We zien nog veel kansen in de Aziatische en specifiek de Chinese markt. 3D-printen moet makkelijk zijn, dus wij staan klaar om onze laatste en nieuwste oplossingen met de Aziatische markt te delen. We zijn erg blij dat we hier zijn en kijken uit naar de kansen die onze kant op zullen komen.”