Schone lucht voor de brandweer op Pudong Airport

De luchtvervuiling terugdringen is al lange tijd een prioriteit in China. De gezondheidsrisico’s van vervuilde lucht zijn immers bekend. Er zijn echter bepaalde beroepen waarbij vervuiling een nog groter probleem is. Een voorbeeld daarvan is de brandweer, bij wie de levensverwachting kan afnemen door de uitlaatgassen in de kazerne. In Shanghai, op Pudong Vliegveld, heeft Nederlands bedrijf Plymovent hier inmiddels een oplossing voor geïnstalleerd: de Virtual Stack Rail (VSR).

Plymovent is al sinds 1997 actief in China, en werkt sinds 2007 samen met haar locale partner EET-SH. Naast in Nederland en China is Plymovent over de hele wereld actief. Het bedrijf richt zich voornamelijk op reinigingssystemen voor industriële en uitlaatvervuiling. Hun meest recente project in China was de installatie van een systeem voor de lokale brandweer op Pudong Airport in Shanghai. Iedere keer dat de brandweerwagens de kazerne binnenkomen of verlaten komen er veel uitlaatgassen vrij. Die gassen veroorzaken gezondheidsrisico’s voor de medewerkers. Het nieuwe systeem zorgt ervoor dat de gassen worden afgezogen, waardoor de brandweermannen en vrouwen goed worden beschermt. De uitlaat van de brandweerwagens wordt bij het binnenrijden of uitrijden automatisch uitgelijnd met een speciale rails die de uitlaatgassen afzuigt. Zo zorgt de afzuiging ook niet voor vertraging wanneer de wagens met spoed moeten uitrijden.

De weg naar zakendoen in China was een leerzame ervaring voor Plymovent. “De eerste zes jaar hebben we keihard gewerkt om onszelf neer te zetten in China, om ons vervolgens te realiseren dat de Chinese markt heel anders is dan andere markten. Je moet niet alleen producten hebben die aansluiten op de markt, maar ook je manier van zakendoen moet aansluiten. Uiteindelijk besloten we om de samenwerking aan te gaan met een ervaren lokale partner,” vertelt Kees Janssen, Product Manager Exhaust Extraction bij Plymovent.

Kees gebruikt de uitspraak “oefening baart kunst” om zijn ervaringen in China te beschrijven. De markt verandert continu, wat het belangrijk maakt dat Plymovent een vinger aan de pols houdt bij haar klanten en de markontwikkelingen goed monitort. Hun lokale partner is essentieel om op het juiste moment de juiste mensen te ontmoeten. Kees: “China is een prachtig en fascinerend land. Iedere keer ben je weer verbaast hoe snel alles veranderd. Realiseer je dat zakendoen in China niet hetzelfde is als zakendoen in Nederland. Investeer in het kennismaken met de lokale cultuur. Ik denk dat een citaat van Confucius het goed omschrijft: ‘Wanneer het duidelijk wordt dat je een doel niet zult behalen, pas dan niet het doel, maar de stappen er naar toe aan’.”