Onderweg naar Liaoning

Zo’n tien jaar geleden besloot Provincie Overijssel het MKB te gaan ondersteunen bij hun ambities in China. Veel bedrijven zagen immers de mogelijkheden, maar vonden het lastig om toegang te krijgen tot de markt en alle kansen te benutten. Sindsdien organiseert de provincie jaarlijkse missies naar de Chinese provincie Liaoning en ontvangt de provincie missies uit Liaoning in Overijssel. Ook op dit moment brengt een Nederlandse delegatie een bezoek aan Liaoning, onder leiding van Gedeputeerde Eddy van Hijum.

De relatie met Liaoning is allesbehalve willekeurig. Van Hijum vertelt: “De provincie Liaoning had nog geen bestaande relaties met andere Nederlandse steden of provincies, wat maakt dat we echt een goede relatie hebben kunnen opbouwen. Daarnaast beschikt de provincie over goede infrastructuur en is er via de stad Dalian goede toegang tot de zee. Er is ook nog een Netherlands Business Support Office (NBSO) dat ons kan ondersteunen. Bijkomend voordeel is dat Dalian is aangewezen als ontwikkelingsgebied voor ICT door de Chinese overheid. Dat betekent dat er veel kansen ontstaan voor het MKB.”

Om Nederlandse MKB’ers te ondersteunen bij het zakendoen in Liaoning heeft Overijssel een speciaal export kantoor geopend in de regio. “Zakendoen in het buitenland is vaak uitdagend door de afstand. Dit speciale kantoor werkt in het verlengde van de NBSO en helpt deelnemers aan handelsmissies bij een goede opvolging,” legt Van Hijum uit.

De handelsmissie uit Overijssel die begin september arriveerde focust op de milieuproblematiek in Liaoning. De deelnemers hebben een brede expertise, bijvoorbeeld op het vlak van water-, grond- en luchtvervuiling, maar ook op het vlak van afvalverwerking voor de zware industrie. “We hebben dit thema uitgekozen omdat het goed past bij de uitdagingen van China. Daarnaast is het een belangrijk thema in het huidige Chinese vijfjarenplan. Er zijn dan ook veel kansen in deze sector voor Nederlandse bedrijven.”

Van Hijum heeft een goed beeld hoe de overheid Nederlandse bedrijven kan ondersteunen bij hun internationale ambities: “Het is voor Overijssel belangrijk om kansen te bieden aan het MKB en deuren te openen. Om succesvol zaken te doen is het belangrijk dat er een goede relatie is tussen zowel overheden als bedrijven. Deze afgelopen jaren hebben we sterke relaties opgebouwd waardoor veel kansen zijn ontstaan voor zowel Nederlandse als Chinese bedrijven.” Het is dan ook niet verassend dat er meer dan 20 bedrijven en onderwijsinstellingen deelnemen aan de missie dit jaar.

De relatie en samenwerking met Liaoning is erg waardevol voor Overijssel. Van Hijum: “We weten allemaal hoe snel de Chinese markt zich ontwikkelt. Dit betekent dat er veel kansen zijn voor het Nederlandse MKB. Als provincie kunnen we een sleutelrol spelen bij het verbinden van overheden en het bedrijfsleven.”

 

De foto’s zijn afkomstig van mede-organisator Go4Export. Op hun website vind je meer informatie over de handelsmissie.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.