Nederland, distributieland! Logistiekdelegatie bezoekt Chongqing

De economische groei van China heeft Oostelijk China grote welvaart gebracht. Het kustgebied heeft volop geprofiteerd en inmiddels richt de Chinese overheid zich ook op het uitbreiden van deze welvaart richting het binnenland. Op 14 & 15 oktober bezocht dan ook een delegatie van Nederland Distributieland de Chinese megastad Chongqing om de logistieke kansen te verkennen.

Nederland Distributieland (NDL) organiseert jaarlijks een missie naar China. Zo’n 26 bedrijven uit de logistiek namen dit jaar deel. Samen met NDL organiseerde het Consulaat Generaal in Chongqing het seminar ‘Fast Forward to Europe’ en meerdere bedrijfsbezoeken. Zo deden de deelnemers veel nieuwe contacten op en waren ze weer up to date over de kansen in de Chinese logistieke sector.

Het is geen verassing dat de handelsmissie Chongqing bezocht. De stad is uitermate geschikt als logistieke hotspot in het Chinese binnenland. De stad is goed bereikbaar: de Yangtze River stroomt erdoorheen op weg naar Shanghai; er is een nieuwe snelgroeiende luchthaven en er zijn prima verbindingen met het achterland via de weg en het spoor. Daarnaast is er een intercontinentale spoorverbinding die helemaal tot aan Duisburg doorloopt.

Om buitenlandse investeringen te stimuleren hebben drie gebieden in Chongqing de status van Free Trade Zone gekregen. Dit houdt in dat investeren in deze gebieden makkelijker en toegankelijker is waardoor er ruimte is voor het experimenteren met nieuwe zakelijke en technische modellen en werkwijzen. Met dergelijke initiatieven wil China een transitie maken van een land dat goedkoop produceert naar een land dat hoogstaande technologie produceert. Chongqing, waar ongeveer een derde van de laptops in de wereld wordt geproduceerd, richt zich daarbij vooral op bedrijven die investeren in moderne hightech.

Al deze ontwikkelingen bieden volop kansen voor de Nederlandse logistieke sector, een van de meest ontwikkelde logistieke sectoren van Europa. De eerste contacten zijn in ieder geval gelegd.

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in de regio Chongqing? Volg het Consulaat-Generaal op LinkedIn!

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.