Snelle tech-ontwikkelingen en Nederlandse kwaliteit

Van drones die koffie bezorgen tot vliegtuigbekabeling van Nederlandse kwaliteit. Recent bezocht de secretaris-generaal van Economische Zaken en Klimaat, Maarten Camps, China. “De ontwikkelingen in China gaan heel snel. Of het nu gaat om samenwerking tussen Nederlandse bedrijven in China, of ontwikkelingen bij Chinese bedrijven op het vlak van technologie.”

“Er is een heel positieve beweging gaande,” vertelt Camps. “De vooruitgang op het vlak van technologie is groot in China en wordt ook sterk gestimuleerd vanuit de overheid. Of het nu gaat om drones of bijvoorbeeld elektrische auto’s, er zijn steeds meer grote tech-leveranciers die tot de wereldwijde top behoren. Je ziet dat technologie echt een verlengstuk wordt van mensen, een derde hand bij wijze van spreken. Je betaalt in China bijvoorbeeld ook alles via je telefoon. Daar kunnen ook Nederlandse ondernemers hun voordeel mee doen.

Tijdens het bezoek aan China was de handhaving van Intellectual Property Rights een belangrijk thema. “Op dit vlak vindt er duidelijk een verandering plaats, die ook te proeven was onder Nederlandse ondernemers,” merkt Camps op. “Deels hoor je dat ondernemers zo snel mogelijk willen doorontwikkelen om zo kopieergedrag te voorkomen. Maar men merkt wel dat IPR-handhaving ook in China steeds meer aandacht krijgt. Dat hangt ook samen met de snelle technologische ontwikkelingen bij Chinese bedrijven zelf, het is niet alleen voor buitenlandse bedrijven belangrijk.”

Maar wat maakt Nederlandse ondernemers en Nederlandse bedrijven nu zo onderscheidend in China? “Wat je overal hoort is betrouwbaarheid en kwaliteit! Nederlandse ondernemers houden vast aan Nederlandse kwaliteitsprincipes en houden zich aan de regels. Daardoor weten klanten waar ze aan toe zijn en wat ze kunnen verwachten. Een voorbeeld is dat een Nederlands architectenbureau het nieuwe kantoor voor tech-bedrijf Wechat heeft ontworpen.

Voor Nederlandse ondernemers is het op hun beurt erg belangrijk om een goed netwerk op te zetten. Contact met andere ondernemers over do’s en don’ts is erg waardevol. Ook bijvoorbeeld RVO en het Economisch Netwerk in China kunnen hierbij ondersteunen.”

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.