Geen zoetekauwen: kansen in de Chinese snackmarkt

Het consumptiegedrag van de stedelijke Chinese bevolking verandert snel. Consumenten zijn op zoek naar ‘makkelijk’ eten en proberen graag nieuwe producten uit. De groeiende snacks-verkoop is een gevolg van beide ontwikkelingen. De dagelijkse reistijd naar werk loopt op tot wel twee uur per dag in steden zoals Beijing en Shanghai en versterkt deze behoefte. Het EU SME Centre deed onderzoek naar de ontwikkelingen in de snacks-markt.

Europese landen zijn wereldwijd grootverbruikers van suiker, terwijl China juist een land is waar relatief weinig suiker wordt gegeten. Minder dan een zesde van de Nederlandse consumptie. Concreet betekent dit dat de Chinese snacks-markt minder uit chocolade of suikerig snoepgoed bestaat dan de Europese markt en dat segmenten zoals chips en crackers juist erg groot zijn. Tegelijkertijd is de markt dusdanig groot dat zelfs nichemarkten interessant kunnen zijn voor ondernemers.

Geïmporteerde snacks vinden nog niet altijd hun weg naar de traditionele Chinese supermarkten. Vooral in specialiteitenwinkels of de ‘buitenlandse’ supermarkten in welvarende buurten vind je een groot aanbod aan buitenlandse snacks. De ‘convenience stores’ op straathoeken geven een goed inkijkje in de markt en wat goedlopende producten zijn. Opvallend is dat juist de internationale hypermarkten slechts een klein aanbod aan daadwerkelijk geïmporteerde producten hebben.

Een interessante kans is de e-commerce markt, waar een enorme groei te zien is. E-commerce begint langzaam maar zeker een alternatief te bieden voor supermarkten door snelle leveringen en lage prijzen. Daarnaast is de introductie van een nieuw product relatief laagdrempelig. Tot nu toe lijkt de focus van de e-commerce markt echter nog vooral op verse producten te liggen.

Naast de ontwikkelingen in de markt zijn er ook volop praktische overwegingen bij het betreden van de Chinese markt. Denk bijvoorbeeld aan regelgeving over de verpakking en weergave van voedingswaarde en ingrediënten.

Meer weten? Download het volledige rapport over de snacks-markt op de website van het EU SME Centre.