De Chinese bloemensector bloeit op!

Of het nu gaat om verse snijbloemen of potplanten, de Chinese markt lijkt geenszins op die van een aantal jaren geleden. Hogere inkomens zorgen voor een toenemende vraag naar ‘luxe’ snijbloemen, terwijl ontwikkelingen in de e-commerce zorgen voor nieuwe verkoopkanalen. Actief in de tuinbouw sector en interesse in de Chinese markt?

Bloemen en planten hebben altijd al een belangrijke symbolische betekenis gehad in de Chinese samenleving. De afgelopen jaren is er echter sprake van een verschuiving. Waar voorheen vooral instellingen zoals overheden of bedrijven bloemen kochten worden consumenten steeds belangrijkere spelers in de markt. Daar komt nog bij dat het niet enkel om het kopen van bloemen en planten gaat maar ook om het bezoeken van bijvoorbeeld bloemenshows en -parken.

Vanuit het vijfjarenplan van de Chinese overheid wordt er ook aandacht besteed aan de tuinbouwsector. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om schaalvergroting en kwaliteitsstandaarden. Vooral schaalvergroting blijft een uitdaging, doordat veel telers weinig grond hebben.

Een interessante factor zijn ook de groothandels en markten waar in China bloemen en planten worden verkocht. Er is vrijwel nooit sprake van co√∂peratieve verenigingen, van koeling of klimaatbeheersing of kwaliteitscontrole. Resultaat is dat steeds meer verkopers kiezen voor “Do It Yourself” markten, waarbij ze bijvoorbeeld zelf e-commerce winkels opzetten.

Meer weten over de ontwikkelingen in de Chinese bloemenmarkt? Vraag via PEK-LNV@minbuza.nl gratis het volledige rapport op.