Groeiende omzet, maar minder optimisme

De Europese Kamer van Koophandel in China lanceerde, in samenwerking met Roland Berger, gisteren haar ‘European Business in China Business Confidence Survey 2019’. In het rapport komen opnieuw de zorgen onder ondernemers naar voren, onder andere vanwege de economische groeivertraging van China en de handelsoorlog tussen China en de VS.

Onder de respondenten is het optimisme over groei in de komende twee jaar sterk gedaald, van 62% in 2018 naar 45% in 2019. Daarnaast verwacht 47% dat obstakels als gevolg van wet- en regelgeving zullen toenemen. Ongeveer de helft van de respondenten verwacht dat het zo’n vijf jaar zal duren voordat er neutrale en gelijkwaardige concurrentie is, terwijl een derde verwacht dat dit nooit het geval zal zijn. “China lijkt nog altijd achter te blijven als het aankomt op hervormingen, bijvoorbeeld op het vlak van wet- en regelgeving, gelijkwaardigheid en hervormingen bij staatsbedrijven (SOE’s)”; aldus de EU CCC.

Hoewel de handelsoorlog kennelijk nog niet leidt tot grote veranderingen in bedrijfsstrategie maken Europese ondernemers zich hierover wel zorgen. De handelsoorlog neemt nu de vierde plaats in als het aankomt op zorgen over de toekomst, volgend op de Chinese en wereldwijde economische groeivertraging en de stijgende arbeidskosten. “De druk van deze macro-economische ontwikkelingen, gebundeld met de trage hervormingen maakt de markt steeds uitdagender voor Europese ondernemers.”  

Ondanks de groeiende druk zien Europese bedrijven nog altijd een groei in omzet. 62% van de respondenten ziet China als een top 3 bestemming voor investeringen, zowel nu als in de toekomst. Ondernemers zijn steeds vaker in China ‘voor’ China, zowel voor toegang tot lokale klanten als voor toegang tot vooruitstrevende private Chinese bedrijven. Voor het tweede jaar op rij zag een meerderheid van de respondenten deze firma’s als even of meer innovatief dan hun Europese tegenhangers.

Europese ondernemers blijven echter toegewijd aan de Chinese markt. 65% van de respondenten blijft graag investeren als er betere markttoegang wordt gerealiseerd. Ook opvallend: Hoewel luchtkwaliteit op nummer 1 staat als barrière voor het aantrekken van talent, gaf 74 % van de respondenten aan dat ze verbeteringen zien.

Het hele rapport downloaden kan via de website van de EU Chamber of Commerce.