Volop aandacht voor Nederlandse landbouw-tech op de NIIA

De positie van Nederland als een van de wereldwijde marktleiders op het vlak van agrofood is onomstreden. Een van de redenen waardoor Nederland al zo lang kwaliteit en kwantiteit kan leveren is de continue innovatie binnen de sector. Op de Nanjing Intelligent Agri Expo (NIIA) was er dan ook volop aandacht voor de Nederlandse deelnemers, of het nu ging om glastuinbouw, materiaalvoorziening of training & onderwijs.

Het Nederlandse ‘Westland’ heeft een goede naam in China. Innovaties die bijvoorbeeld waterverbruik terugdringen of een hogere productie per vierkante meter mogelijk maken zijn van groot belang voor de beoogde intensivering in de Chinese sector. Tijdens de opening van de Beijing Horti Expo in Juni bezocht LNV SG Jan-Kees Goet China om te reflecteren om kansen voor meer samenwerking: “Innovatie is een belangrijk stukje van de puzzel. Het helpt ons enerzijds om de sector te verduurzamen, en anderzijds om oplossingen te creëren voor uitdagingen uit het verleden. Een voorbeeld is de verzilting van de grond. De sector heeft inmiddels bijvoorbeeld aardappels zo verbetert dat ze ook in zoute grond kunnen groeien. Dat is goed voor de oogst, maar het is ook een interessant exportproduct.”

Op de NIIA waren zo’n 10 Nederlandse bedrijven aanwezig: Ridder, Priva, Codema, Debets Schalke, Horticompass, De Wild, Jiffy, Axia Vegetable Seeds, Dutch Distribution Center and Metazet. Zij lieten hun expertise op het vlak van landbouw zien tijdens een speciaal seminar, georganiseerd door NBSO Nanjing. Richard van Ostende, Chief Representative bij NBSO Nanjing, vertelt: “De kwaliteit van zowel de beurs als de bezoekers was hoog. We organiseerden een seminar waar bedrijven 10 minuten de tijd kregen om hun bedrijf en producten te pitchen. Vervolgens was er een moment voor matchmaking en vond er een netwerkreceptie plaats. In totaal waren daar zo’n 80 bedrijven bij aanwezig. Ook organiseerden we een bezoek aan het lokale ‘Agriculture Science Park’ om over concrete kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven te praten. Het lijkt erop dat hier mooie ontwikkelingen uit gaan voortkomen, dat zullen we in de komende maanden zien.”

In de toekomst deelnemen aan een Holland Paviljoen of een seminar in China? Houd ons evenementen overzicht in de gaten of neem contact met ons op.

Lees hier ook de ervaringen van Fulco Wijdooge, General Manager bij Ridder China, over zijn eerdere ervaringen bij de Horti Expo 2018.