Het Chinese social credit system voor bedrijven

 

Bent u al bekend met het nieuwe Chinese social credit system (SCS)? De Chinese overheid heeft de ambitie om het SCS al in 2020 onder bedrijven uit te rollen. Het systeem zal bedrijven een score toekennen op basis van een groot aantal criteria.

De Europese Kamer van Koophandel (EUCCC) in China publiceerde afgelopen week een uitgebreid rapport voor bedrijven die zich willen voorbereiden op het SCS: “Het gedrag van bedrijven zal gemonitord worden en op basis hiervan zullen ze scores ontvangen. Wanneer bedrijven niet goed op de hoogte zijn van het systeem en wat zij moeten doen om hieraan te voldoen kan dit resulteren in serieuze repercussies zoals sancties of blacklisting.

Goede voorbereiding op de invoering van het social credit system voor bedrijven is van groot belang. Volgens de EUCCC liggen de risico’s en prioriteiten voor bedrijven op drie vlakken:

  • Compliance: Strikte compliance met regelgeving is een speerpunt van het SCS. Dit is waarschijnlijk minder uitdagend voor multinationals met een compliance-afdeling, maar kan vooral onder MKB-bedrijven kopzorgen veroorzaken.
  • Strategisch: Het kiezen van de juiste partners en leveranciers (en het monitoren van hun gedragingen) wordt een integraal onderdeel van de bedrijfsvoering, aangezien het gedrag van partners een impact kan hebben op de score van het bedrijf zelf.
  • Data integriteit: Al in al zal het SCS leiden tot het verzamelen van grote hoeveelheid data die verplicht met de Chinese overheid gedeeld zal moeten worden. Tijdens deze datatransfers bestaat het risico dat ook technologische details of persoonlijke informatie gedeeld zal worden.

 
Het complete rapport over het social credit system voor bedrijven kunt u downloaden op de website van de EUCCC. Wilt u meer informatie over het social credit system voor bedrijven? Neem vooral contact met ons op. Houd ook onze website in de gaten voor updates rond dit onderwerp.