Wetgeving, tech en marketing: updates in cross-border e-commerce

 

Wat het ook is, in China koop je het via je telefoon: treinkaartjes, de elektriciteitsrekening of je boodschappen. Dit wordt in sterke mate gefaciliteerd door de grote e-commerce platformen zoals Taobao/TMall en JD. Ook steeds meer internationale merken ontdekken deze platformen en verkopen record-verbrekende hoeveelheden producten in de grote en diverse Chinese consumenten markt. De laatste ontwikkelingen in de cross-border e-commerce markt hebben we op een rijtje gezet in de nieuwste update van ons e-commerce guidebook.

Een stap zetten in de Chinese e-commerce markt

 

De cijfers over de Chinese consumentenmarkt zijn indrukwekkend. Zeker op dagen zoals de aanstaande ‘Singles Day’ op 11 november worden er recordomzetten gedraaid (27 miljard euro in 2018). De Chinese markt is echter geen makkelijke markt. Dat komt onder andere doordat er geenszins sprake is van een homogene markt. Leeftijden, inkomens en regio’s zijn bepalende factoren en ‘de Chinese consument’ bestaat niet. Daarnaast vertrouwen veel westerse merken erop dat ze succesvol zullen zijn vanwege hun ‘westerse’ afkomst. De markt is echter dusdanig competitief en verzadigd dat dit niet opgaat. Een gedegen plan van aanpak zal dus altijd de eerste stap moeten zijn om de Chinese cross-border e-commerce markt te gaan verkennen.

Markt en groeitrends in cross-border e-commerce

Het marktpotentieel blijft echter enorm. De waarde van cross-border e-commerce aankopen wordt in 2019 geschat op zo’n 130 miljard euro. Een belangrijke ontwikkeling in de markt is de implementatie van nieuwe cross-border e-commerce wetgeving in januari 2019. Verkopers moeten zich verplicht registreren als bedrijf of marktentiteit en belasting betalen. Dat maakt de e-commerce markt steeds aantrekkelijker voor grotere e-commerce platformen en buitenlandse merken.

Intellectueel eigendomsrecht

Je merk registreren voordat je de markt betreedt is essentieel. Daar lees je hier meer over. Dat doe je zowel om je zelf te beschermen tegen inbreuk op IE als om je producten te kunnen verkopen. Veel e-commerce platformen vragen namelijk om Chinese IE-registratie bewijzen voordat ze verkoop toestaan. Recente aanpassingen in de Chinese ‘Trademark Law’ moeten bedrijven beter beschermen, maar rechtszaken rond IE zullen kostbaar blijven.

Download voor meer informatie over cross-border e-commerce, zoals platformen, wetgeving en markttoegang het gratis Guidebook.