Rapport: Zakelijke ontwikkelingen rond Kunstmatige Intelligentie in China

 

Het zal niemand verbazen dat China een hoofdrol speelt bij de ontwikkelingen rond Kunstmatige Intelligentie. Het wordt ingezet op allerlei gebieden. Van vervuiling en fileproblematiek tot de automotive en gezondheidssectoren. Van eind 2013 tot begin 2018 heeft China wereldwijd de meeste investeringen aangetrokken in de KI sector wereldwijd (60%), met een marktwaarde van 3.0 miljard euro eind 2017. Het EU SME Center publiceerde onlangs een rapport over de gevolgen die dit heeft voor Europese MKB-ondernemers.

Hoewel de ontwikkelingen snel gaan zijn er ook nog genoeg uitdagingen. De uitdagen bieden weer kansen voor Europese ondernemers. Een van die punten is bijvoorbeeld dat er veel financiering beschikbaar is, maar er nog weinig talent beschikbaar is, zeker op hardware vlak. Het opzetten van lokale R&D centra, trainingen, gedeelde onderzoekslaboratoria, het zijn allemaal interessante kansen voor EU ondernemers in de tech-sector.

Naast het uiteenzetten van de marktontwikkelingen gaat het rapport ook in op de uitdagingen bij het betreden van de KI markt. Denk aan financiering, bescherming van intellectueel eigendom en het opzetten van een lokaal netwerk. Het rapport is hier te downloaden.

Vragen over zakendoen in China? Lees hier hoe het economisch netwerk ondernemers kan ondersteunen of neem direct contact met ons op.