Kansen in de Chinese automotive sector

China heeft een gigantische auto-industrie met een veelzijdig karakter.

Internationaler, groener, groter, meer gediversifieerd en meer high-tech. Deze woorden staan symbool voor de Chinese automotive sector. Door een trager dan verwachte binnenlandse groei worden buitenlandse markten steeds belangrijker voor Chinese autoproducenten. Bovendien worden Chinese fabrikanten gedwongen zich meer te richten op de after sales kant van de markt en op het verbeteren van technologie op alle niveaus: van energie-efficiëntie tot veiligheid.

 

Buitenlandse OEM’s (original equipment manufacturers) zijn sterk afhankelijk van hun joint-venture partners. China is niet langer alleen een plek om auto’s te assembleren en te verkopen. Automotive bedrijven dienen te investeren op ieder niveau: van Research & Development (R&D) tot HR. Daarnaast moeten bedrijven bereid zijn nieuwe technologieën over te dragen.

 

New energy vehicles zijn daarbij de aangewezen focus binnen de auto-industrie in China. Vanuit de overheid wordt deze sector flink gestimuleerd en gepusht, onder andere met quota’s en subsidies. De ontwikkelingen gaan snel, maar de markt loopt nog altijd tegen bottlenecks aan zoals hoge productiekosten, batterij-efficiëntie en het ontbreken van oplaadmogelijkheden. Meer hierover lees je in dit rapport over de ontwikkelingen rond new energy vehicles.

Kansen voor Nederlandse ondernemers in de Chinese automotive sector

 

De kansen voor Nederlandse bedrijven in deze enorme en snelgroeiende markt liggen op het vlak van R&D-samenwerking en verkoop van innovatieve OEM-producten. Ook electric vehicle infrastructuur technologie (bijvoorbeeld het opladen van batterijen) en alles dat bij EV’s komt kijken zoals batterijcoatings bieden business opportunities. China biedt Nederlandse bedrijven een enorme markt, beperkte loonkosten en een toekomst als toonaangevende automarkt en R&D basis.

 

De belangrijkste automotive bases bevinden zich in en rond de steden Changchun, Tianjin, Peking, Wuhan, Chongqing, Guangzhou en Shanghai. De markt zal zich naar verwachting concentreren in vier belangrijke regio’s:

 

  1. Regio Shanghai (inclusief Jiangsu en Zhejiang)
  2. Zuid-China (Guangdong)
  3. Noord-China (Peking, Jilin en Liaoning)
  4. Centraal- en West-China (Hubei, Chongqing en Chengdu)

Meer weten over de kansen op het vlak van automotive? Maak kennis met onze dienstverlening of neem direct contact met ons op.

Of klik hier om per direct een gratis adviesgesprek in te plannen met een van onze Nederlandse handelsvertegenwoordigers in China.