Automotive

Ontwikkelingen en kansen in de automotive sector

China heeft een gigantische auto-industrie met een veelzijdig karakter.

Internationaler, groener, groter, meer gediversifieerd en meer high-tech. Deze woorden staan symbool voor de Chinese automotive sector. Door een trager dan verwachte binnenlandse groei kijken  Chinese fabrikanten nu naar export van hun auto’s naar buitenlandse markten. Bovendien worden Chinese fabrikanten gedwongen zich meer te richten op de after sales kant van de markt en op het verbeteren van technologie op alle niveaus: van energie-efficiëntie tot veiligheid.

 

Buitenlandse OEM’s (original equipment manufacturers) zullen, als gevolg van recent aangekondigde wijzigingen in het Chinese investeringsbeleid, meer en meer afhankelijk worden van hun joint-venture partners. China is niet langer alleen een plek om auto’s te assembleren en te verkopen. Automotive bedrijven dienen te investeren op ieder niveau: van Research & Development (R&D) tot HR. Daarnaast moeten bedrijven bereid zijn nieuwe technologieën over te dragen.

 

New energy vehicles zijn daarbij de aangewezen focus binnen de auto-industrie in China. Vanwege diverse bottlenecks zoals hoge productiekosten, batterij-efficiëntie en het ontbreken van oplaadmogelijkheden, verlopen de ontwikkelingen echter langzamer dan verwacht.

Kansen voor Nederlandse bedrijven in de Chinese automotive sector

 

De kansen voor Nederlandse bedrijven in deze enorme en groeiende markt zijn er op het vlak van R&D-samenwerking, verkoop van innovatieve OEM-producten en electric vehicle infrastructuur technologie (bijvoorbeeld het opladen van batterijen). China biedt Nederlandse bedrijven een enorme markt, lage loonkosten en een toekomst als toonaangevende automarkt en R&D basis.

 

De belangrijkste automotive bases bevinden zich in en rond de steden Changchun, Tianjin, Peking, Wuhan, Chongqing, Guangzhou en Shanghai. De markt zal zich naar verwachting concentreren in vier belangrijke regio’s:

 

  1. Regio Shanghai (inclusief de provincies Jiangsu en Zhejiang).
  2. Zuid-China (provincie Guangdong).
  3. Noord-China (provincies Peking, Jilin en Liaoning).
  4. Centraal- en West-China (provincies Hubei, Chongqing en de stad Chengdu).

Meer weten over de kansen op het vlak van automotive? Maak kennis met onze dienstverlening of neem direct contact met ons op.

Of klik hier om per direct een gratis adviesgesprek in te plannen met een van onze Nederlandse handelsvertegenwoordigers in China.