Kansen in de creatieve industrie in China

Ontdek de kansen die voortvloeien uit de snelle ontwikkelingen in de creatieve sector.

 

Van grote architectuurprojecten tot EDM of musea, de Nederlandse creatieve industrie heeft een goede naam in China. De Chinese overheid speelt hier ook een belangrijke rol in, met ruimte en financiering om creatieve en innovatieve projecten te ontwikkelen. Voor Nederlandse bedrijven die actief zijn in de creatieve industrie liggen de kansen vooral in de velden van design & architectuur, muziek (vooral EDM) en museum-expertise.

 

Design & Architectuur

 

Nederlandse architecten zijn niet meer weg te denken uit China. Met toonaangevende gebouwen, zoals dat van de Chinese omroep CCTV in het hart van Beijing, hebben Nederlandse bureaus naam voor zichzelf gemaakt. Nederlandse architectuur staat bekend als innovatief, duurzaam en praktisch. In de Chinese markt is veel mogelijk, maar Nederlandse architecten zijn al lang niet meer de enigen die de markt hebben ontdekt. De voornaamste kansen voor nieuwe toetreders tot de markt liggen dan ook in de samenwerking met Chinese partners en in de minder bekende, zogenaamde 2nd en 3rd tier, steden. Op het vlak van design liggen de kansen vooral bij productie. Zowel op het vlak van architectuur als design is een goed netwerk van groot belang. Het economisch netwerk kan hierbij ondersteunen.

 

Muziek

 

Met grote namen in de EDM-wereld die regelmatig door China touren heeft de Nederlandse muziekwereld een goede reputatie gekregen. Er zijn veel grote bemiddelingsbureaus die zich bezighouden met het boeken en contacteren van artiesten. China heeft daarbij een enorm marktpotentieel dankzij het grote publiek.

 

Musea

 

De spectaculaire groei van honderd nieuwe musea per jaar vlakt misschien wat af, maar de interesse in museum-expertise is onverminderd groot. Een MoU tussen Nederland en China speelt hier op in, met extra aandacht voor uitwisseling op het vlak van musea. Een tijd lang heeft de Chinese overheid veel geïnvesteerd in het opzetten van nieuwe musea. Veel van deze jonge musea zijn hard op zoek naar advisering zowel op het vlak van het organiseren van exposities als thema’s zoals museum management.

 

Het Creatieve Lab

 

Onder de vlag van Creative Holland, het internationaliseringsplatform van de topsector Creatieve Industrie, wordt sinds een paar jaar geëxperimenteerd met een innovatieve manier van buitenlandse handelsbevordering door middel van het Creative Lab. Het Creatieve Lab is gericht op het ondersteunen van creatieve MKB die de ambitie en potentie hebben om te internationaliseren, maar vooral om praktische redenen de sprong nog niet hebben gewaagd. Wil jij weten wat het Creatieve Lab voor jou kan betekenen? Klik dan hier.

 

Mogelijkheden en kansen in de Chinese markt

 

De Chinese creatieve industrie biedt volop perspectief voor Nederlandse ondernemers. Een goed netwerk en samenwerking met lokale partners is van groot belang. Voor MKB’ers is het interessant de markt te betreden via zogenaamde incubators of speciale industriële parken. Dit zijn regio’s waar de Chinese overheid innovatie stimuleert met infrastructuur, belastingvoordelen, netwerken en speciale services.

 

Op zoek naar advies? Het Nederlands economisch netwerk helpt met bijvoorbeeld een zakenpartnerscan of advisering over de markt.