Creatieve industrie

Ontwikkelingen en kansen

China is na decennia van enorme economische groei nu bezig om zich ook op het creatieve vlak te ontwikkelen.

De overheid ziet het belang in van een goed cultureel klimaat in steden en biedt ruimte en financiering om (innovatieve) programma’s te ontwikkelen.

 

De spectaculaire groei van honderd nieuwe musea per jaar vlakt misschien wat af, maar de vraag naar kennis over bijvoorbeeld museummanagement en tentoonstellingsontwerp is onverminderd groot. Nederland speelt hierop in door Chinese stafmedewerkers van musea te trainen. Ook is China geïnteresseerd in Nederlands design, beeldende kunst en podiumkunsten. China is focusland in het Nederlands internationaal cultuurbeleid 2017-2020.

Mogelijkheden en kansen

 

Samenwerken met een Chinese partner is belangrijk om succesvol te zijn in China. Zonder Chinese partners die de weg kennen in de complexe wereld van creative industries is het lastig. Een team vormen met lokale Chinese partners die zelf een sterk lokaal netwerk en eigen klantenkring hebben is een uitdaging, maar heeft als voordeel dat risico’s minder groot zijn en het gemakkelijker is om de juiste contacten te leggen.

 

Het grootste deel van de Nederlandse creatieve bedrijven behoort tot de MKB-sector. Deze bedrijven kunnen ook de Chinese markt betreden door gebruik te maken van de verschillende industriële parken of incubators die de lokale regering heeft opgezet. Deze parken bieden een gunstige infrastructuur, belastingvoordelen, netwerken en bedrijfsservices.

Meer weten over de kansen op het vlak van creatieve industrie? Maak kennis met onze dienstverlening of neem direct contact met ons op.

Of klik hier om per direct een gratis adviesgesprek in te plannen met een van onze Nederlandse handelsvertegenwoordigers in China.