Kansen in de Chinese machinebouw

De machinebouwsector in China is bezig met de overgang van een arbeidsintensieve naar een kennisintensieve productie.

Veel Chinese bedrijven in deze sector zoeken samenwerking met innovatieve buitenlandse bedrijven of zijn geïnteresseerd in overname van technologieën die ze nog ontberen.

 

China wordt vaak de fabriek van de wereld genoemd. In de afgelopen decennia is China dan ook uitgegroeid tot een ware manufacturing-gigant. De ervaring die China in deze industrie heeft opgedaan, leidde tot een sterke verhoging van de kwaliteit van de producten en ook sterke verbeteringen in de productieprocessen. Hoewel de kwaliteit van de fabrieken in China nog sterk kan verschillen, groeit het aantal fabrieken dat niet onderdoet voor Europese standaarden.

 

Het toeleveranciersnetwerk in China heeft zich goed ontwikkeld. Grondstoffen en half-fabrikaten zijn vaak goed en relatief goedkoop voorhanden. Het vinden van goede toeleveranciers die topkwaliteit leveren in China, is in de praktijk niet altijd eenvoudig, maar het aanbod neemt toe. Met name in de kustprovincies heeft de machinebouw en equipment manufacturing zich goed ontwikkeld. Locaties dicht bij de zeehavens waren belangrijk voor China’s focus op export de afgelopen decennia. Goedkope (vaak ongeschoolde) arbeid en een beleid gericht op export heeft de Chinese economie zo sterk kunnen laten opkomen.

 

Er ligt nu echter ook een nadruk op het ontwikkelen van de high-tech industrie. Hoogwaardige equipment manufacturing is neergezet als een van de focus-industrieën, die China moeten helpen van een low-cost manufacturing hub naar een high-tech innovatiemaatschappij te laten groeien. Een machinebouwsector die gebaseerd is op kennis, innovatie en vervaardiging van hoogwaardige producten leidt tot snellere ontwikkelingen in andere sleutelsectoren, zoals lucht- en ruimtevaart, automotive en nieuwe energie.

Mogelijkheden en kansen

 

Kansen voor Nederlandse bedrijven liggen op het gebied van technologische samenwerking, proceskennis, duurzame productiemethoden en export van componenten met hoge toegevoegde waarde. Er bestaan goede mogelijkheden in China voor Nederlandse toeleveranciers aan machinebouwbedrijven.

 

Veel Chinese bedrijven zoeken naar mogelijkheden om zowel hun productieprocessen als de productkwaliteit te verbeteren. Dit geldt voor lokale Chinese bedrijven, maar ook voor een groot aantal multinationals dat meer high-tech productie naar China (heeft) verplaatst, en waarvoor lokale topleveranciers en industriële serviceproviders nodig zijn.

 

Een groot aantal Nederlandse bedrijven in de sector kijkt naar mogelijkheden voor een verkoopkantoor in China met daarbij eventueel een productie/assemblagefaciliteit. Lokale overheden proberen door middel van speciale ontwikkelingszones relevante bedrijven, onderzoeksinstellingen en laboratoria aan te trekken en te clusteren. Er zijn financiële maatregelen om bepaalde projecten binnen deze specifieke zones te realiseren of bestaande bedrijven te helpen bij het opzetten van onderzoeksfaciliteiten en laboratoria. Ook kunnen lokale overheden lagere grondprijzen toekennen aan voor hen interessante bedrijven in de daarvoor bestemde zones.

 

Nederland geniet in China een goede reputatie op het gebied van machinebouw. Nederlandse bedrijven worden gezien als geavanceerd, innovatief en betrouwbaar. Als nadeel wordt gezien dat Nederlandse machines aan de dure kant zijn, waardoor voornamelijk grote Chinese bedrijven en de in China gevestigde multinationals aanschaf van Nederlandse machines overwegen.

 

De industrie in China is voornamelijk sterk in de oostelijke kustprovincies: Jiangsu, Guangdong, Shanghai, Shandong en Liaoning. Deze vijf provincies vormen de topgebieden qua industrie in termen van de hoeveelheid bedrijven en de toegevoegde waarde die zij leveren.

 

Doordat de loonkosten in de kustprovincies sterk stijgen, verplaatsen veel low-tech manufacturingbedrijven zich naar de westelijke provincies, waar deze met open armen en voordelig beleid worden verwelkomd. Aan de oostkust kunnen hoog technologische bedrijven, die hoog in de waardeketen produceren, rekenen op overheidssteun. Dit biedt kansen voor Nederlandse high-tech bedrijven die een gedeelte van hun productie naar China willen verplaatsen.

 

Vestiging van een productiefaciliteit in China biedt ook mogelijkheden om op de groeiende lokale markt een positie te veroveren. China verlegt daarnaast langzaam haar focus van export (die overigens nog steeds heel belangrijk is) naar de interne markt.

Meer weten over de kansen op het vlak van machinebouw? Maak kennis met onze dienstverlening of neem direct contact met ons op.

Of klik hier om per direct een gratis adviesgesprek in te plannen met een van onze Nederlandse handelsvertegenwoordigers in China.