Kansen in de scheepsbouw, zee- en vrachtvervoer sector

Voor Nederland is de export vanuit China met name van belang voor de havens van Rotterdam en Amsterdam.

De Chinese export naar Nederland groeit. Bekende Chinese logistieke bedrijven hebben kantoren geopend in Nederland en gebruiken de Nederlandse havens voor verdere distributie in Europa. Tegelijkertijd hebben Nederlandse logistieke bedrijven zich in Chinese havens gevestigd om de Chinese markt te bedienen. Vooral de logistieke activiteiten op en rond de Yangtze rivier spelen een belangrijke rol voor het Nederlandse zakenleven.

 

De Chinese maritieme industrie heeft de afgelopen jaren een snelle groei doorgemaakt. Ondanks de gevolgen van de wereldwijde economische crisis in 2008 – wat leidde tot een afname van de scheepsvaart, containerverkeer en scheepsorders – is de Chinese scheepsbouw- en scheepvaartindustrie gestaag gegroeid. Sinds eind 2010 is China de grootste scheepsbouwer ter wereld.

 

Met de toenemende welvaart in China, groeit ook de verkoop van luxe jachten. Maritieme activiteiten, zoals zeilen en roeien, nemen toe in populariteit. China staat in de top tien van wereldwijde jachtproducenten. De productie van deze jachten is voornamelijk bedoeld voor de export.

Mogelijkheden en kansen

 

In de komende tijd zullen orders toenemen en geïnvesteerd worden in uitbreidingen en opwaarderen van technologie in de verschillende sub-sectoren binnen de Chinese maritieme industrie.

 

De scheepsbouwsector in China is kansrijk voor het Nederlandse bedrijfsleven. De Nederlandse brancheorganisatie van leveranciers in de scheepsbouwindustrie, Holland Marine Equipment (HME), is al zeer actief in China. Daarnaast vindt er in de Chinese scheepsbouwindustrie een verschuiving plaats. De huidige technologie wordt opgewaardeerd voor de productie van premium schepen, ocean engineering equipment en de verbetering van scheepsontwerpen. Hier liggen kansen voor de Nederlandse MKB’ers met high-tech specialisatie in design, OEM-productie en nieuwe technologieën en materialen. Daarnaast kunnen de Nederlandse scheepswerven joint ventures opzetten in China of aan Chinese scheepswerven uitbesteden.

 

Ten slotte liggen er kansen voor Nederland in de scheepvaartambities van China, bijvoorbeeld naar aanleiding van het streven van Shanghai om in 2020 een internationaal centrum voor scheepvaart te zijn. Ook de ontwikkeling van de Blue Shandong Peninsula Economic Zone aan de 3.000 km lange kustlijn van Shandong, met belangrijke havens als Qingdao en Rizhao, creëert kansen. Deze kansen richten zich op inter-modaal of multi-modaal transport, zoals engineering in watertransport en logistiek, en design en engineering van (binnenlandse) havens.

 

Kansrijke regio’s

 

De scheepsbouw en scheepvaartindustrie is traditioneel een belangrijke industrie in China, gevestigd in Shanghai, Tianjin en de provincies Guangdong, Fujian, Hubei, Liaoning, Jiangsu en Shandong. Vanuit de centrale overheid ligt de focus op de profilering van China als logistieke hub (Shanghai voor de wereld en Qingdao voor Noord-Azië).

Meer weten over de kansen op het vlak van scheepsbouw? Maak kennis met onze dienstverlening of neem direct contact met ons op.

Of klik hier om per direct een gratis adviesgesprek in te plannen met een van onze Nederlandse handelsvertegenwoordigers in China.