e-Commerce in China

Een totale transactiewaarde van 4,56 biljoen CNY. De Chinese e-commerce sector gaat als een speer, en de verwachting is dat de groei de komende jaren zal doorzetten. Deze groei komt vooral voort uit de groeiende middenklasse in de grote steden. Grote e-commerce aanbieders, zoals bijvoorbeeld Alibaba (Taobao) en Jindong (JD.com), zijn continu bezig met het doorontwikkelen van hun platform en het uitbreiden van hun bereik. Ben je aan het nadenken over het toetreden tot of ontdekken van de Chinese e-commerce markt? Dit zijn je kansen en uitdagingen.

 

Binnenlandse e-commerce in China

 

In veel aspecten is China een voorloper op het vlak van e-commerce. Of het nu gaat om digitale betalingen, snelle bezorgservice of klantenservice; Chinese e-commerce reuzen zoals Alibaba en Jindong hebben een wereldwijde invloed. Daarnaast is ook hun marketingstrategie erg vooruitstrevend. Een goed voorbeeld is het ‘uitvinden’ van speciale feestdagen zoals ‘Singles Day’. Deze dag, op 11-11, is inmiddels een van de grootste retail-evenementen in China met recordomzet na recordomzet (27 miljard euro in 2018). Het potentiële bereik van de Chinese e-commerce kanalen is ongeëvenaard.

 

Er zijn twee categorieën te onderscheiden binnen de e-commerce sector in China: reguliere, nationale e-commerce en cross-border e-commerce. De reguliere e-commerce sector is gebaseerd op bedrijven binnen China, die zakendoen vanuit lokale warenhuizen of winkels. Dit concept is vergelijkbaar met Nederlandse e-commerce: bedrijven verkopen hun goederen rechtstreeks aan de consument via online kanalen, ter aanvulling of vervanging van fysieke winkels. Er zijn echter enkele factoren die de Chinese e-commerce sector zo speciaal maken:

 

  • Marktwaarde: Het bereik van de Chinese e-commerce platformen uniek. Vooral de jongere generatie met een hoog opleidingsniveau heeft e-commerce ontdekt. Afgelopen jaar werd gedurende Singles Day alleen al via Taobao binnen 24 uur meer dan 25 miljard dollar uitgegeven.
  • Lage toetredingsdrempel: Het is erg eenvoudig om een lokale e-commerce winkel te openen. In China hebben bijvoorbeeld lokale boeren een eigen winkel op WeChat om hun groenten aan het brede publiek te verkopen.
  • Technologie: Chinese e-commerce platformen investeren continu in nieuwe technologie. Of het nu gaat om Kunstmatige Intelligentie voor betere verkoopcijfers, virtual reality showrooms of bezorgdiensten met drones: het is dichterbij dan je denkt.

 

Cross-border e-commerce in China

 

Voor internationale bedrijven is cross-border e-commerce minstens even interessant. Deze vorm van e-commerce maakt het mogelijk om de Chinese markt te bedienen, zonder daadwerkelijk in China aanwezig te zijn. Het mag duidelijk zijn dat zowel bedrijven als consumenten de voordelen daarvan ontdekken: de waarde van de cross-border e-commerce markt groeit snel, en de verwachting is dat de markt zo’n 292 miljoen consumenten zal bereiken in 2020.

 

  • Markttoegang: Hoewel daadwerkelijke aanwezigheid in China vaak om joint ventures of lokale partners vraagt, maakt cross-border e-commerce het mogelijk dat buitenlandse bedrijven rechtstreeks aan Chinese consumenten verkopen.
  • Betrouwbaarheid: Chinese consumenten zijn terughoudend met het kopen van producten op buitenlandse websites. Door producten te verkopen via platformen zoals Taobao of JD.com wordt de aankoopdrempel lager.

 

Uitdagingen in de Chinese e-commerce sector

 

Maar vergeet niet dat er natuurlijk ook uitdagingen zijn in de Chinese e-commerce markt. Buitenlandse toetreders moeten goed nadenken over enkele factoren.

 

  • Kosten: Alibaba’s ‘Tmall Global’ en Jindongs ‘JD Worldwide’ staan buitenlandse bedrijven toe om rechtstreeks aan Chinese consumenten te verkopen. Dit vraagt echter wel om een flinke investering. Van waarborgsommen tot verplichte kosten voor handelspartners, het is belangrijk om kosten en baten goed af te wegen.
  • Supply Chain Management: De verwachtingen van Chinese consumenten op het vlak van SCM zijn erg hoog. De optie ‘zelfde dag bezorging’ is oud nieuws, maar misschien kun je je nog onderscheiden met ‘bezorging binnen een uur’. In andere woorden: efficiënte logistiek is essentieel, en het legt een zware last op de supply chain van bedrijven. En vergeet vooral ook niet de documenten voor het correct importeren van producten en bijbehorende registraties.
  • Belastingen & wetgeving: In het verleden bestond er een maas in de wet voor ‘persoonlijke pakketjes’ waardoor buitenlandse bedrijven zonder belasting te betalen pakketjes konden verschepen naar China. Recentelijk is er echter veel nieuwe wetgeving geïntroduceerd en zijn de mazen gedicht. Dat betekent dat veel buitenlandse producten duurder zijn geworden. Daarnaast zijn steeds meer producten onderhevig aan kwaliteitsinspecties. Wetgeving wordt continu bijgesteld, wat maakt dat het belangrijk is deze voortdurend te monitoren.

 

Aan het nadenken over het betreden van de Chinese e-commerce markt? In deze China Cross-Border E-Commerce gids lees je meer over dit onderwerp. Daarnaast kun je uiteraard altijd contact opnemen met het lokale economische netwerk voor advies.