Praktische tips rond Intellectueel Eigendomsrecht in China

Hoewel de Chinese overheid steeds meer maatregelen neemt ter bescherming van IE laten recente onderzoeken zien dat inbreuk op IE nog altijd een zorg is voor internationale ondernemers.

Wat kun je als ondernemer doen ter bescherming van je IE en welke stappen kun je nemen bij inbreuk hierop?

  1. Stel een plan op. Bescherming van Intellectueel Eigendom is een van de eerste zaken om te overwegen bij een mogelijke uitbreiding naar China. Dit geldt niet alleen bij verkoopplannen, maar ook voor productieplannen. Werk samen met een gespecialiseerd advocatenkantoor met kennis van China.
  2. Registreer je Nederlandse Intellectueel Eigendom opnieuw. In China is er sprake van een ‘first-to-file’ systeem. Dit betekent dat de eerste entiteit of individu die een patent of trademark aanvraagt de rechten heeft, ongeacht de oorspronkelijke bedenker. Dien dus zo vroeg mogelijk een IE verzoek in met de naam van je bedrijf om zo je rechten veilig te stellen.
  3. Houd de Chinese markt in de gaten. Zowel online als offline vinden copyright schendingen plaats. Zorg ervoor dat je goede relaties en communicatie onderhoud met je leveranciers en distributeurs.
  4. Dwing je rechten af. Als er sprake is van inbreuk op Intellectueel Eigendom heb je als rechtenhouder meerdere opties. Hieronder vallen bijvoorbeeld verzoeken aan e-commerce platformen om producten offline te halen, samenwerking met de Chinese douane of een verzoek tot een rechterlijk bevel.

 

Download hier de factsheet over bescherming van Intellectueel Eigendomsrecht in China met praktische tips en adviezen rond het aanvragen van patenten, copyrights en trademarks.

 

Verder kunt u ook de verschillende rapporten en materialen van de IPR Helpdesk raadplegen. Zij bieden verschillende gratis handleidingen aan voor ondernemers met vragen over IE in China.